ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 65/39

                                                                                     08 липня 2009 року                                                                                             15 год. 00 хв.

                                                                                      м. Київ,

                                                                                      вул. Садова, 3а

                                                                                      кім. 416

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Павленко В.В., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Матвієнко А.С.

Відсутні: Льовочкін С.В., Черноморов О.М.

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти: Дмитрук Л.В., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б.

 

Запрошені:

Усенко-Чорна Ж.І. – заступник Голови ЦВК; 

Магера А.Й. – заступник Голови ЦВК;

Шелестов О.М. – член ЦВК;

Дубровіна Т.М. – заступник завідувача відділу служби зв’язків з Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України Секретаріату Президента України;  

Рижков О.Ф. – координатор міжпарламентського співробітництва ООН у Верховній Раді України;

Гапотченко В.І. – Заступник керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Колісніченко В.Є. – Завідувач сектору Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України.

***

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний реєстр виборців" (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр.№3469, друге читання).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України (реєстр.№4741, друге читання).

4. Про виконання Плану роботи  Комітету з питань державного будівництвата місцевого самоврядування за лютий - липень 2009 р. (IV сесія Верховної Ради України шостого скликання)  та затвердження Звіту.

5. Про план роботи Комітету з питань державного будівництва та  місцевого самоврядування на V сесію Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року - січень 2010 року).

 

***

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект порядку денного засідання Комітету.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із проектом порядку денного засідання Комітету та визначитися шляхом голосування щодо його прийняття за основу.

Пропозицію підтримано одноголосно.

 

О.Омельченко звернувся до членів Комітету з проханням висловити зауваження і пропозиції до проекту порядку денного.

О.Боднар запропонувала включити до порядку денного питання про проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Президента України з пропозицією щодо звільнення Сіленкова Бориса Віталійовича з посади голови Херсонської обласної державної адміністрації (реєстр. № 4691 від 23.06.2009 р.), внесений народними депутатами України І.Калєтніком, К.Самойлик, О.Новіковим, М.Джигою, О.Ляшком, С.Міщенком.

А.Матвієнко висловився за необхідність присутності Б.Сіленкова на засіданні Комітету при розгляді даного питання.

О.Омельченко вніс пропозицію розглянути проект Постанови реєстр.№4691 на одному з наступних засідань Комітету в присутності Б.Сіленкова та авторів проекту, доручивши секретаріату Комітету підготувати відповідні листи на адресу вказаних осіб.

Пропозицію підтримано одноголосно.

 

О.Боднар звернулась до присутніх з проханням ознайомитися із розповсюдженими нею матеріалами щодо можливої участі Комітету у заходах з питань підтримки місцевого та регіонального врядування.   

 

 

О.Омельченко вніс пропозицію щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з врахуванням запропонованих змін в такій послідовності питань:

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний реєстр виборців» (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр.№3469, друге читання).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України (реєстр.№4741, друге читання).

4. Про виконання Плану роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за лютий – липень 2009 р. (IV сесія Верховної Ради України шостого скликання)  та затвердження Звіту.

5. Про план роботи Комітету з питань державного будівництва та  місцевого самоврядування на V сесію Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року – січень 2010 року).

 

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання комітету в цілому із запропонованими змінами.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових місцевих виборів.

Доповідач поінформував присутніх про зміст підготовлених матеріалів до питання про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів та запропонований підкомітетом проект рішення Комітету, в якому Верховній Раді України рекомендується призначити позачергові місцеві вибори на неділю 20 вересня 2009 року.

Загалом на розгляд подається 3 проекти постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням  повноважень сільських голів, а саме: 2 – за власним бажанням на підставі поданих заяв, 1 – у зв’язку зі смертю.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори: 
Олізарівського сільського голови (Олізарівська сільська рада Іванківського району Київської області);
Прохідського сільського голови (Прохідська сільська рада Ратнівського району Волинської області);
 
Новичківського сільського голови (Новичківська сільська рада Долинського району Івано-Франківської області);
на неділю 20 вересня 2009 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний реєстр виборців» (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр.№3469, друге читання).

Доповідач поінформував членів Комітету про хід підготовки даного законопроекту до другого читання та запропонував ознайомитися з порівняльною таблицею до законопроекту і проектом висновку Комітету, поданого підкомітетом, що містить рекомендацію Верховній Раді України законопроект реєстр. №3469 за результатами розгляду у другому читанні прийняти у другому читанні та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Ж.Усенко-Чорна.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до п.3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний реєстр виборців» (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр. № 3469) за результатами розгляду в другому читанні прийняти в другому читанні та в цілому.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: За” – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України (реєстр.№4741, друге читання).

Доповідач поінформував присутніх про хід роботи над законопроектом, кількість опрацьованих пропозицій і поправок та запропонував обговорити і визначитися щодо характеру врегулювання таких ключових питань:

- щодо принципів утворення виборчих округів;

- щодо можливості голосування за відкріпними посвідченнями;

- щодо принципів формування виборчих комісій;

- щодо розміру грошової застави кандидатів у Президенти України;

-щодо граничного розміру внеску до виборчого фонду кандидата у Президенти України;

- щодо проблематики оскарження у ході виборчої кампанії.  

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Ж.Усенко-Чорна, А.Магера, О.Шелестов.

Члени Комітету підтримали позицію авторів законопроекту щодо принципів формування виборчих комісій, пропозицію народного депутата України О.Боднар щодо розміру грошової застави кандидатів у Президенти України в сумі 950 тис. грн., пропозицію народного депутата України Ю.Ключковського щодо граничного розміру внеску до виборчого фонду кандидата у Президенти України в сумі 50 мінімальних заробітних плат, пропозиції щодо утворення виборчих округів на базі показника кількості виборчих дільниць.

Також було обговорено проблематику оскарження у ході виборчої кампанії та подальше існування інституту відкріпних посвідчень. Народні депутати України погодилися продовжити вивчення цих питань з можливістю обговорення та визначення на наступному засіданні Комітету.

Голова Комітету О.Омельченко зазначив, що оскільки строки надання пропозицій і поправок до законопроекту не вичерпано і вони подовжують надходити та потребують опрацювання, розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України (реєстр.№4741) з метою його підготовки до другого читання буде продовжено на наступному засіданні Комітету.

 

Пропозицію підтримано.

 

4.

 

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про виконання Плану роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за лютий – липень 2009 р. (IV сесія Верховної Ради України шостого скликання)  та затвердження Звіту.
Доповідач зазначив, що відповідно до частини другої статті 53 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» Комітет повинен наприкінці сесії розглянути питання про виконання  плану  роботи  Комітету та затвердити звіт про підсумки своєї роботи. Проекти відповідних матеріалів підготовлено та надано для розгляду і прийняття рішення.

 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити Звіт про роботу Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за лютий – липень 2009 року (додається).

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

 

 Рішення прийнято.

 

5.

 

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря комітету С.Гордієнка про план роботи Комітету з питань державного будівництва та  місцевого самоврядування на V сесію Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року – січень 2010 року).
Доповідач наголосив, що відповідно до статей 13, 41 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітет має планувати свою роботу на кожну чергову сесію парламенту та затверджувати відповідний план. Проект такого документу підготовлено у секретаріату Комітету під керівництвом його завідувача та надано для розгляду та прийняття рішення.

 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити План роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на У сесію Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року – січень 2010 року) з подальшим врахуванням змін та доповнень до нього (додається).

2. Контроль за виконанням підготовки питань на засідання Комітету та дотриманням термінів покласти на Секретаря Комітету Гордієнка С.В.

 

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

 

 

 

 Голова Комітету                                                      О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

     Секретар Комітету                                                   С. ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

08.07.2009 року

 

 

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний реєстр виборців» (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр.№3469, друге читання).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України (реєстр.№4741, друге читання).

4. Про виконання Плану роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за лютий – липень 2009 р. (IV сесія Верховної Ради України шостого скликання)  та затвердження Звіту.

5. Про план роботи Комітету з питань державного будівництва та  місцевого самоврядування на V сесію Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року – січень 2010 року).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“4 cесія 6 скликання ”

25 грудня 2013 17:27
25 грудня 2013 17:24
27 листопада 2013 14:43
27 листопада 2013 14:35
27 листопада 2013 14:33
27 листопада 2013 14:29
27 листопада 2013 14:28
27 листопада 2013 14:25
27 листопада 2013 14:24
27 листопада 2013 14:23